powrót do góry

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Czas do szkoły, do szkoły !!! bo się spóźnisz,,, a tak w ogóle to chodzą słuchy że jutro może być klasówa z matmy...

Zespół Szkół Zawodowych

im. Jana Liszewskiego w Braniewie

Błąd
  • Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów obrona_cywilna oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.

XVII Wojewódzki Konkurs o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni” Odbył się 21 marca 2012 roku w Elblągu

Tematem tegorocznego XVII Wojewódzkiego Konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”  były „Wariacje pierogowe”.  W konkursie udział wzięło 21 uczestników z 11 szkół województwa warmińsko - mazurskiego:
•        Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie
•        Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku
•        Zespół Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie
•        Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie
•        Zespół Szkół Zawodowych i ogólnokształcących w Morągu
•        Zespół Szkół nr 6 w Ełku
•        Zespół Szkół nr 2 w Mrągowie
•        Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim
•        Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie

  Jury konkursowe
1 Robert Fydryszewski Firma Knorr
2 Piotr Misztal Szef kuchni,  Hotel Młyn
3 Jakub Dąbrowski  Właściciel Restauracji Viki Lektiko
4 Mateusz Dziwosz  Sheraton Gdańsk, Absolwent ZSG
5 Rafał Kwidzyński Szef kuchni, Malinowy Sad w Gdansku
6 Bogusław Redlicki Właściciel Restauracji Złota Arka

 Jury degustacyjne
1 Hanna Rakoczy Koło Gospodyń Wiejskich Suchacz
2 Wiesława Kowalska Koło Gospodyń Wiejskich Suchacz

Uczestnicy konkursu

l.p.

Nazwisko i Imię ucznia

Nazwa szkoły

Nazwa potrawy konkursowej

1.

Stefaniuk Krzysztof

Zespół Szkół Zawodowych
w  Giżycku

Pierogi z farszem z sera koziego i ziemniaków

2.

Biercewicz Robert

Zespół Szkół Zawodowych
w  Giżycku

Pierogi mazurskie

3.

Murzyn Rafał

Zespół Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w  Mrągowie

Pierogi ze szpinakiem, suszonym pomidorem, kaparami i twarogiem

4.

Cieszyński Mateusz

Zespół Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w  Mrągowie

Pierogi ze szpinakiem, kurczakiem i szynka parmeńską w sosie pieczarkowym

5.

Siemaszko Mateusz

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Estragonowe pierogi z łososiem i nutą pora

6.

Kuczyński Szymon

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

Pierogi z sumem i sosem piernikowo-grzybowym

7.

Chłopik Piotr

Zespół Szkół Zawodowych
 i ogólnokształcących w Morągu

Pierogi z kapustą i grzybami

8.

Skrzecz Paulina

Zespół Szkół Zawodowych
i Ogólnokształcących w Morągu

Pierogi z kapustą i grzybami

9.

Dziewit Mateusz

Zespół Szkół nr 6 w Ełku

Dzyndzałki z hereczką i skrzeczkami

10.

Kolenda Paweł

Zespół Szkół nr 6 w Ełku

Pierogi z mięsem i kapustą z orzechową nutą

11.

Kloss Karina

Zespół Szkół nr 2
w Mrągowie

Fantazyjne pierożki z nadzieniem twarogowym z truskawką z dodatkiem truskawkowego musu i sosu waniliowego

12.

Połubiński Mateusz

Zespół Szkół nr 2
 w Mrągowie

Pierogi pachnące lasem w asyście  purre z bobu i nutą oleju świerkowego

13.

Szymańska Katarzyna

Zespół Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim

Pierożki meksykańskie

14.

Tomaszewski Mateusz

Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie

Pierogi z farszem pikantno-ziołowym z dodatkami

15.

Walczyńska Karolina

Zespół Szkół nr 2 w Szczytnie

Pierogi z pieca z dodatkami

16.

Prokopiuk Małgorzata

Zespół Szkół Zawodowych
w  Braniewie

Tęsknota za latem

17.

Bagiński Leszek

Zespół Szkół Zawodowych
w  Braniewie

Coś dla pani i dla pana

18.

Nadolski Krystian

Zespół Szkół Zawodowych
w Ostródzie

Pierogi szpinakowe nadziewane wędzoną sieją z bukietem warzyw i serowym kozim sosem

19.

Piotr Krajzewicz

Zespół Szkół Zawodowych
w Ostródzie

Warmiński pieróg nadziewany mięsem podany na gnieździe z rukoli nutą sosu kurkowego

20.

 Misiak Kamil

Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

Pierożki nadziewane duszoną kaczką podane na sosie żurkowym

21.

 Kaliniowski Marcin

Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

Woda i Ogień pierożki gryczane nadziane sandaczem na sosie szpinakowym w towarzystwie  czerwonego wulkanu tryskające cytrynowym kawiorem

Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Szkolnej Patelni wywalczył Krystian Nadolski z Zespołu Szkół Zawodowych z Ostródy, który przygotował "pierogi szpinakowe nadziewane wędzoną sieją z bukietem warzyw i serowym kozim sosem". Miejsce drugie zajął Marcin Kalinowski z ZSG w Elblągu za "Wodę i ogień - pierożki gryczane nadziane sandaczem na sosie szpinakowym, w towarzystwie czerwonego wulkanu, tryskające cytrynowym kawiorem", miejsce trzecie - Kamil Misiak, także z ZSG w Elblągu, za "pierożki nadziewane duszoną kaczką, podawane na sosie żurkowym". Dyplom Uśmiechniętego Pieroga - nagrodę specjalną za najbardziej smakowite danie - "pierogi ze szpinakiem, suszonym pomidorem, kaparami i twarogiem" jury przyznało Rafałowi Murzynowi z Zespołu Szkół Zawodowych Technikum nr 2 w Mrągowie.

www.zsg.republika.pl/

  

III miejsce w województwie

Uczennice Zespołu szkół Zawodowych zdobyły III miejsce w Konkursie Młodego Handlowca w Olsztynie, który odbył się 13 marca. Do konkursu zgłosiło się 7 drużyn z całego województwa. Konkurs składał się z 5 zadań, każda drużyna na realizację miała kilka minut. Walka była zacięta i jednocześnie wyrównana, bo o III miejsce trzeba było powalczyć w dogrywce z drużyną z Bartoszyc i Biskupca. Natalia i Gabrysia poradziły sobie i bez problemu pokonały przeciwników. Do konkursu uczennice przygotowywały się pod kierunkiem Pani Katarzyny Maciejewskiej. 

Serdecznie gratulujemy zdolnym uczennicom i życzymy dalszych sukcesów. 

Magdalena Kisiel z IV Hot w czołówce konkursu hotelarskiego

Nasza szkoła po raz drugi wzięła udział w IV Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy o Hotelarstwie w Elblągu. Konkurs składał się z III etapów: I -  szkolny w grudniu, II międzyszkolny - test wiedzy z  hotelarstwa, III część praktyczna – procedury zameldowania (check in) i wymeldowania (check out) gościa zagranicznego. W ostatniej części sprawdzana była znajomość języka obcego.
16 marca 2012r. do Zespołu Szkół Turystyczno – Hotelarskich zjechało aż  20 szkół z trzech województw: pomorskiego, kujawsko – pomorskiego i warmińsko- mazurskiego a każda  miała po dwóch uczestników. Naszą szkołę reprezentowały: Ewa Dąbrowska i Magdalena Kisiel. Po II etapie  Magdalena znalazła się w pierwszej dziesiątce i zakwalifikowała się do części praktycznej. Ostatecznie zajęła ósme miejsce i udowodniła że może współzawodniczyć z najlepszymi.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Oprawa konkursu była bardzo ciekawa m.in. gościem specjalnym był Kurt Scheller- dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej, szef kuchni znanych restauracji, krytyk kulinarny. Relacja z konkursu hotelarskiego  na stronie:
 
http://www.zsth.elblag.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=353:relacja&catid=1:z-ostatnich-dni

 

Małgorzata Brzozowska

Żywa lekcja historii w ZSZ

W Zespole Szkół Zawodowych odbyła się nietypowa lekcja historii. Klasa II Technikum Logistyczne pod przewodnictwem pani Małgorzaty Roguszewskiej przedstawili tzw. Żywą lekcję historii na temat "Faszyzm zrodził zagładę" czyli  holocaust na ziemiach polskich w czasie II wojny światowej.
Lekcja realizowana była w ramach projektu edukacyjnego  "Szoah - zbrodnia bez przedawnienia" który uzyskał grant Ministerstwa Spraw Zagranicznych USA za pośrednictwem Ambasady USA, wydział spraw publicznych w Warszawie.

Projekt realizowany jest przez WMODN w Elblągu, Zespól Szkół Ogólnokształcących II LO w Elblagu i Polskie Towarzystwo Historyczne oddział w Elblągu. Szkoła z Gdańskiej była jedyną szkołą z Powiatu Braniewskiego biorącą udział w tym projekcie.


Dzień Kobiet - wybory Miss ZSZ 2012

Dnia 8 marca 2012 roku z okazji Dnia Kobiet odbyły się w naszej szkole wybory Miss ZSZ 2012. Prowadzącymi byli Monika Boniecka z klasy I TL oraz Paweł Leppert z klasy IVTH. W konkursie uczestniczyło siedem niezwykle pięknych, nieziemsko inteligentnych, anielsko uroczych, obdarzonych poczuciem humoru dziewcząt:
    - z numerem 1 Sara Bąbelewska  klasa III TH
    - z numerem 2 Aleksandra Cieplucha klasa I HOT
    - z numerem 3 Monika Krupa klasa III TOUG  
    - z numerem 4 Beata Drannik klasa IV TŻ
    - z numerem 5 Paulina Targońska klasa II TL
    - z numerem 6 Ayka Shahverdyan  klasa IV TH 
    - z numerem 7 Katarzyna Lawrenz klasa IV THOT
Na początku dziewczęta zaprezentowały się w strojach wieczorowych. Prowadzący sprawdzili także ich inteligencję zadając podchwytliwe pytania. Następnie nastąpiła pierwsza przerwa, w której wystąpiła Beata Brzezińska z klasy IV TH wykonując piosenkę Celine Dion „Titanic”  oraz Mateusz Zaborny w utworze „Konewka”.
Druga konkurencja polegała na naśladowaniu wylosowanych dyscyplin sportowych. Dziewczęta musiały przedstawić: jazdę konną, skoki narciarskie, boks, jazdę na łyżwach, pływanie, skoki przez płotki oraz podnoszenie ciężarów. Następna konkurencja w strojach sportowych to przechodzenie pod liną, po której nastąpiła druga przerwa.
Na początek Agnieszka Emiljanowicz  zaśpiewała piosenkę zespołu Kancelaria  „Zabiorę Cię” a potem na scenie zakrólował taniec: „Kaczuchy”, „Makarena” czy Breakdance w wykonaniu Kamila Solińskiego z Ic.   
W trzeciej ostatniej konkurencji kandydatki na Miss zaprezentowały się w strojach gospodyń domowych a także wykonały wylosowane czynności domowe: pranie, wiązanie krawata, obieranie ziemniaków, tarkowanie marchewki, ubijanie jajka, zmywanie mopem podłogi czy zmiana pieluchy dla dziecka.
Podczas obrad jury JumpStyle zatańczyli dla nas Bartosz Błaszk oraz Krystian Gbur, Ania Jabłońska zaśpiewała utwór Dody  „Dżaga” a uczniowie w składzie Paweł Leppert, Zdzisław Romanowski, Mateusz Stachura, Marcin Powajbo, Karol Gałązka wykonali skecz kabaretu Dno „Freestyle”. Na koniec nastąpiła koronacja Miss ZSZ 2012, którą została  Beata Drannik z klasy IV TŻ, I vice Miss została Paulina Targońska II TL a II vice Miss Ayka Shahverdyan z IV TH.


koniec roku już za...

100-lecie niepodległości

najbliższe wydarzenia

Brak wydarzeń

mini-kalendarz

Czerwiec 2019
P W Ś C Pt S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

pogoda

 

booked.net

Copyright © 2019 ZSZ Braniewo Rights Reserved.